2015. március 23., hétfő

Hogy is tanácsadunk mi?

Eszembe jutott egy kedves házaspár, akik karácsony előtt jöttek érdeklődni a robotokról.
Természetesen az alábbi leírásban nem ismerhetőek fel.

Küszöbeik voltak (2 cm), macskájuk és egy nagyobb tér - ha jól emlékszem - 60 nm és több kisebb szoba, s a macska miatt az ajtók amúgy is be voltak csukva.
Akkor még az iRobot Roomba 620-as 87.900,- Ft-ba került (2014. decemberét írtuk), s viszonylag gyorsan rávágtam s mondtam is nekik, hogy ez a Ti készüléketek, minden tekintetben megfelel a célnak.

Néma csend fogadta az ajánlatot, majd megkérdezték tőlem: "Miért nem akarok drágább készüléket eladni?"
Először nem értettem, de aztán elmagyaráztam újra, hogy a megjelölt igényeik és a legjobb tudásom alapján azt gondolom, a lehető legjobb ajánlatot tettem.

Majd újra jött a kérdés: "Miért nem akarok drágább készüléket eladni?"
Ekkor megkérdeztem, hogy mondják meg, mennyit szeretnének elkölteni, s ebben az esetben olyan robotot ajánlok, ami megfelel az általuk meghatározott árnak is, nem csak a kért feltételeknek.
Majd jött az újabb kérdés: "Komolyan nem akarok nekik drágább robotot eladni?"
...
Közben többen vártak a tanácsadásra, ezért javasoltam nekik, hogy menjenek el bátran más kereskedőhöz, és mondják el, hogy mi mit ajánlottunk, és kérdezzék meg az ő véleményüket is, de ha eladnak nekik egy iRobot Roomba 880-ast, mely képes a szobáról szobára üzemmódot is teljesíteni, ne feledjék, hogy a küszöbeik és a zárt ajtók miatt nem fogják tudni használni, bár kétségtelen, hogy a közel 130 ezer forintos különbözetért kevesebbet kell takarítaniuk az új szilikon kefék miatt. Azt azonban, hogy a sörtekefe-e a jobb, vagy a nagyobb szívóerő a szilikonhengerekkel a macskaszőrre sosem fogják megtudni. De akár javasolhatom a szisztematikusan takarító LG robotjait is, azonban a küszöbök és a zárt ajtók miatt nem lesz értelme a tudásának, Hasonlóképpen beszélhetek akár a Neato robotporszívóiról, melyek lézerrel tapogatva tudják, hogy hol jártak, s hol nem de a már említett magas küszöbök és zárt ajtók miatt nem lesznek kihasználva, bár kétségtelen, hogy a fogantyújuk miatt könnyebben tehetők át egyik szobából a másikba, mint az a robot, melynek nincs fogantyúja (pl. Samsung, LG) - egyébként nem véletlenül, hiszen arra lettek kitalálva, hogy nyitott ajtók mellett - küszöbök nélkül - bejárják az egész lakást, s kitakarítsák azt. Emiatt a hordozó fül, vagy fogantyú nem hiányzik rajtuk.
...
Biztosan nem vagyunk a szó klasszikus értelmében vett jó, vagy vérbeli kereskedők, mert elmondjuk az érdeklődőknek, hogy melyek egy készülék előnyei, hátrányai, megosztjuk velük a funkciók értelmét, ugyanakkor hagyjuk, hogy a döntést maguk hozzák meg.

Azonban nem adunk el senkinek egy robotot sem azért, mert nagyobb, vagy kisebb az árrésünk rajta, sem azért, mert mi magunk otthon azt használjuk vagy sem. Valljuk, hogy kinek-kinek meg kell tudnunk közösen találnunk a számára szükséges robotot. Mert a széles választékban erre már lehetőség van.

Ps.
A házaspár a robotot nem nálunk vásárolta meg, de remélem, olyat sikerült végül találniuk, amely teljes megelégedésükre szolgál.

A Robot legyen Veled!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése